Volí způsob odškodnění za škodu její viník, nebo poškozený? Co když škůdce opraví věc i přes nesouhlas poškozeného? Kdy poškozenému zůstává opravená věc i peníze? Podle pravidla zakotveného v občanském zákoníku se vzniklá škoda nahrazuje uvedením do předešlého stavu. Není-li to dobře možné, nebo žádá-li to poškozený, hradí se škoda v penězích.

Motorkářská sezona právě začíná a Vy můžete vytáhnout své nablýskané stroje. Motocykly jako jakákoliv jiná motorová vozidla musí mít sjednané pojištění odpovědnosti z provozu, tedy povinné ručení. Od 1. dubna 2024 platí nový zákon o povinném ručení, kde došlo k rozšíření kategorií vozidel s povinností sjednání povinného ručení.

O hypotéku byste měli žádat v aktivním věku, pokud jste již v důchodu, jsou Vaše šance na získání hypotečního úvěru nulové. Toto tvrzení však neplatí u produktu s názvem zpětná (reverzní) hypotéka, která je určena výhradně seniorům. Kdo a za jakých podmínek může zpětnou hypotéku získat? Jak se tato půjčka splácí a kdo na ní nejvíce vydělá?

Způsobení dopravní nehody nebo vyvolání rvačky, u nichž se agresor či řidič zraní, může přijít lidi draho. Peníze za poskytnutou zdravotní péči by po nich mohla zdravotní pojišťovna zpětně vymáhat. A to v případě, že se prokáže, že spáchali trestný čin nebo přestupek. Počítá s tím novela zákona o veřejném zdravotním pojištění, kterou poslalo...

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná kvantifikace nemožná. Geopolitické události se ze své podstaty pojí s nejistotou a mají širší paletu neznámých důsledků.

Většina podmínek, které musíte splnit pro hypotéku na určitou částku, se dá zjistit dopředu. Přesto může nastat situace, že Vám ve finále banka vystaví stopku. Zádrhel přitom nejčastěji bývá v prokazatelnosti bonity. Zásadní roli hrají i registry a samotná nemovitost. Na co si tedy dát pozor?

Obliba investování u nás roste. Jen v podílových fondech Češi zhodnocují už přes 938 miliard korun, další stovky miliard mají investoři v akciích, burzovně obchodovaných fondech a dalších aktivech. Se vzrušujícím investičním světem je ale spojena i méně zábavná povinnost, a to jsou daně. Podívejte se, co si jako běžný investor ohlídat. A není třeba...

Zabouchnuté dveře, deratizace nebo třeba servis elektrospotřebičů. Víte, co mají všechny tyto služby společného? Mnohé pojišťovny je nabízejí v rámci balíčků asistenčních služeb. Asistenční služby jsou totiž (minimálně v základní verzi) součástí všech majetkových pojistných smluv a extra se za ně nepřiplácí. Proto jsou často opomíjené a řada...

Každý den dojde v Česku minimálně k 140 dopravním nehodám, které musí řešit policie. Řada z nich bohužel končí zraněním, v krajním případě i smrtí. Pokud se sami dostanete do situace, kdy budete řešit nehodu se zraněním, poradíme, jak správně postupovat tak, abyste minimalizovali riziko dalších škod a následně mohli po viníkovi nárokovat adekvátní...

Cenné papíry, především akcie, podílové fondy nebo ETF, jsou velmi oblíbenou formou investice. Podle toho do čeho investujete, můžete mít pravidelné příjmy z držby těchto cenných papírů. Nebo naopak můžete mít příjem z prodeje těchto cenných papírů. Jak se tento příjem daní, jak se z něj platí daň z příjmu fyzických osob a jak se uvádí v daňovém...

Malé děti jsou často nemocné, náctiletí se spíše zraní, se stoupajícím věkem rostou závažná onemocnění a riziko úmrtí. Fakta, která potvrzuje aktuální analýza České asociace pojišťoven. A podle které si životní pojištění sjednáváme v průměru ve 28 letech, zatímco pojistná událost se nám nejčastěji stane již mezi 12 a 14 lety věku.

Hypoteční úvěr je významný bankovní produkt, který si většina lidí sjedná jednou za život. Představuje závazek i na několik desítek let a zároveň s sebou nese mnoho rizik. Mnoho lidí při sjednávání správně nerozumí všem podmínkám a nedokáže rizika hypotéky dostatečně vyhodnotit. Snadno tak dělají chyby, které je v lepším případě stojí peníze navíc....

Ročně v Česku dojde zhruba ke sto tisícům dopravních nehod. V mnohých případech jsou tyto nehody spojeny také se zraněním, v těch nejtragičtějších případech i úmrtím blízké osoby. Pokud jste nehodu nezavinili, máte právo na řádné odškodnění po dopravní nehodě. To se může v některých případech šplhat do milionů.

Mnoho lidí se zajímá o to, jak úspěšně investovat, ale málokdy se zamyslí nad efektem složeného úročení, přestože právě ten je tajemstvím úspěchu každého investora. Předpokládejme, že dokážete sestavit konzervativní portfolio s očekávaným výnosem 5 % ročně. Ten by se měsíčně připisoval od vašich 25. narozenin s tím, že byste mohli odejít do důchodu...

Cyklistická a motorkářská sezóna se už rozbíhá. V porovnání s auty nejsou bicykly a motocykly tak robustní a jezdci na nich jsou zranitelnější. I oni ale mohou naopak škodu způsobit. A jejich stroje jsou předmětem zájmu zlodějů. Vyplatí se tedy zopakovat rady a doporučení, jak se proti rizikům spojeným s provozem jednostopých vozidel pojistit.

Zásadní výhodou nákupu bytu na hypotéku je to, že získáte velkou sumu peněz na investici. Peníze z hypotéky úročené aktuálně pěti procenty jsou vlastně velice levné, proto se vyplatí si je půjčit. Proč je výhodná investiční hypotéka? A jak na ni?

Mít sjednané povinné ručení je zákonnou povinností každého provozovatele motorového vozidla. Představuje totiž nezbytnou podmínku k tomu, aby vozidlo mohlo brázdit veřejné komunikace. Co Vám v roce 2024 hrozí, pokud na silnice vyrazíte bez něj?

Conseq Investment Management se rozhodl přinést na trh Repofond, peněžní trh s výnosem vázaným na úrokovou sazbu České národní banky (ČNB). Využití našel jak v rodinách, firmách, vesnicích, tak i u investorů, kteří hledali výhodnější podmínky pro uložení kapitálu, než na spořícím účtu. Je ale dnům repofondu již konec?

Pronajímáte dům či byt a chcete mít svou nemovitost řádně pojištěnou pro případ, že by se něco stalo? Jakou pojistku ale zvolit? Kdo nese zodpovědnost za škody nejenom na Vaší nemovitosti, ale také u sousedů? A můžete po nájemci vyžadovat, aby si svou domácnost pojistil?

Lze předčasně splatit hypotéku? Takovou otázku si klademe nejčastěji, když zvažujeme prodej nemovitosti. Odpověď zní: ano, ale… dřívější splacení hypotéky může být úplně zdarma nebo Vás může stát až 50 000 Kč. Poradíme Vám, jak zvládnout mimořádné splátky hypotéky bez sankcí.