Měsíc: Srpen 2024

Co všechno mohou zahrnovat asistenční služby v zahraničí?

Zaslouženou dovolenou můžete sebelépe naplánovat. Některé věci ale zkrátka neovlivníte. Když dny volna překazí nepříjemný úraz nebo nečekaná nemoc, je dobré mít sjednané cestovní pojištění s kvalitními asistenčními službami. S čím vším může asistence na cestách pomoci?

Nejde jenom o operátora na telefonu

Pod pojmem asistenční služby si řada cestovatelů představí česky hovořícího operátora pojišťovny, který je (alespoň na dálku a prostřednictvím telefonu) připravený ve dne i v noci pomáhat s nejrůznějšími situacemi, do kterých se cestovatelé mohou dostat.

Může jít nejen o nemoc, či úraz a potřebné ošetření, ale třeba také ztracené doklady nebo repatriaci (převoz) zpátky do České republiky mimo organizovaný a zaplacený zájezd s cestovní kanceláří.

Lékařská péče i tlumočení a vydání nových dokladů

Rozsah asistenčních služeb se samozřejmě liší nejen u jednotlivých pojišťoven, ale také sjednané varianty balíčcích cestovního pojištění. V základních balíčcích bývá v naprosté většině případů zajištění lékařské péče v místě pobytu pojištěného, převoz do zdravotnického zařízení, garance úhrady léčebných výloh a nákladů za pobyt v nemocnici a repatriace zpátky do České republiky.

Rozšířené balíčky pak zahrnují třeba i tlumočení a překlady, informační servis týkající se destinace, do níž cestujete, organizaci pomoci v případě přerušení cesty nebo zmeškání odjezdu, podporu u zpožděného letu, ale i pomoc při ztrátě, či odcizení dokladů (včetně úhrady poplatků, které je potřeba zaplatit pro vydání těch náhradních).

Pokud jste v zahraničí hospitalizováni, kvalitní asistenční služby umožňují také vyslání rodinného příslušníka do zahraniční nemocnice a s tím spojenou úhradu nákladů, které bude potřeba na tuto cestu vynaložit (do určitého limitu dle zvolené varianty pojištění).

Kolik asistenční služby stojí?

Asistenční služby si sjednáváte v rámci cestovního pojištění. Jeho cena se odvíjí nejen od zvolené varianty, ale také výše pojistných limitů (u cest po Evropě doporučujeme alespoň 5 000 000 Kč na léčebné výlohy).

Například týdenní cestovní pojištění po Evropě pro jednu osobu od ČSOB Pojišťovny se základní asistenční službou sjednáte již od 112 Kč (16 Kč za osobu a den). U variant Dominant a Premiant, které již zahrnují rozšířené asistenční služby, zaplatíte 286 Kč (cca 40 Kč za osobu a den), či 403 Kč (cca 57 Kč za osobu a den).

Ve finále vás tak může jedno správné rozhodnutí a několik stokorun navíc ochránit před mnohonásobně vyššími výdaji a zbytečnými komplikacemi.

 

Brzy půjde sjednat hypotéku kompletně on-line.

Banky postupně digitalizují sjednávání hypoték. Některým už chybí ke kompletnímu procesu online jen poslední krok. A toho bychom se měli záhy dočkat. Ačkoli řada bank stále nechává finální sjednání hypotečního úvěru výhradně na pobočku, najdou se i takové, jejichž klienti při celém procesu skoro nemusí vytáhnout paty z domu. 

Jediným krokem, kvůli kterému musí v těchto případech přezout bačkory, byl vždy podpis zástavní smlouvy kvůli katastru nemovitostí. Tento podpis totiž musí být úředně ověřený. Banky ale pracují na tom, aby se digitálně a zároveň snadno dal podepsat i tento dokument.

Nejdál je v přípravách na implementaci do bankovního prostředí pravděpodobně řešení založené na službě od společnosti Bankovní identita. Svůj kvalifikovaný elektronický podpis, který je na úrovni úředně ověřeného podpisu, nazývá QSign.

Není to však jediné východisko. Banky mohou zavést i řešení ověření identity od jiného poskytovatele. Výběr jistě ovlivní i finanční hledisko, tedy to, kolik to banku bude stát.

Na katastr ne, na pobočku ano

Klienti ČSOB Hypoteční banky už mohou od konce letošního března sice opatřit hypoteční a zástavní smlouvu elektronickým podpisem nejvyšší úrovně. Ale je to možné jen na pobočce. Klient mohou smlouvy podepsat elektronicky v Hypoteční zóně (online prostředí banky pro správu hypoték) prostřednictvím Smart klíče.

Zástavní smlouvu a návrh na její vklad banka odešle na katastr nemovitostí elektronicky za ně. Ušetří tak sice cestu na katastr, ale na pobočku musí (šli by sem ale stejně, právě kvůli podpisu). Podle Martina Vaška, generálního ředitel ČSOB Hypoteční banky, ale díky digitalizaci finálního podpisu banka nebude muset pokaždé tisknout 64 listů papíru u každé smlouvy.

Elektronický podpis za pár dní?

Banka poté s Českým úřadem zeměměřickým a katastrálním spolupracovala na tom, aby bylo možné podepsat hypotéku digitálně i z domova, čímž by se celý proces dovršil tak, že by zde bylo možné hypotéku sjednat kompletně online: Každým dnem čekáme, kdy Bankovní identita, a.s. povolí využívání BankID i pro podpis hypotečních a zástavních smluv. Pak vždy záleží na konkrétní připravenosti každé z bank, zda a kdy se do systému připojí. Za ČSOB Hypoteční banku můžeme říct, že jsme plně připraveni podpis přes BankID začít využívat,  řekla nám mluvčí banky Monika Hořínková.

Podepisování prostřednictvím kvalifikovaného podpisu od BankID bude stran technologií a jednotlivých kroků probíhat stejně, jako dnes probíhá u ČSOB při podepisování elektronickým kvalifikovaným podpisem na pobočce, opět přes platformu Hypoteční zóny.

Pokud klient už využívá službu bankovní identity, nebude ale nově muset na pobočku chodit a z domu podepíše dokumenty službou QSign.

Předání dokumentů na ČUZK zajistí v případě podpisu přes Bank ID banka (jako to dělá už nyní – viz výše). Podepisování QSign od BankID bude jen rozšířením již zavedeného postupu. Změní se jen to, že budou moci takto hypoteční a zástavní smlouvy podepisovat osoby (spolužadatelé, zástavci), které nejsou klienty ČSOB banky, dodala Monika Hořínková.

Nyní si v Hypoteční zóně mohou klienti nechat hypotéku spočítat, získat garanci sazby a následně zde o úvěr rovnou požádat. Přes rozhraní pošlou do banky i potřebné dokumenty, online může být také čerpání hypotéky. Zároveň sem získávají aktuální informace k hypotéce a upozornění na důležité změny, které se úvěru týkají.

A jak jsou na tom s digitalizací procesu sjednání hypotéky i ostatní banky?

Air Bank se s digitalizací kamarádí dlouhodobě a má u hypoték zvládnuté online procesy podobně, jako ČSOB.

I u Air Bank může klient vyřešit katastr na dálku, a to elektronicky/datovou schránkou pomocí autorizované konverze. Tu vyřídíte na Czech Pointu, takže i zde musíte vytáhnout paty z domu a dojít na poštu či úřad, kde je kontaktní místo zřízené. V případě elektronického zaslání za vás vyřídí banka bezplatně podání návrhu na vklad zástavního práva na katastr (platit poplatek katastru za vás samozřejmě nebude). Air Bank toto umožňuje dokonce už několik let.

U Air Bank můžete požádat o hypotéku v mobilní aplikaci i v internetovém bankovnictví. V případě zájmu má banka k dispozici hypotečního experta, který nejistého klienta procesem provede. Ten je pak už průvodcem po celou dobu poskytování hypotéky a s klientem zůstává na dálku v kontaktu. Elektronicky za klienta řešíme i tzv. vinkulaci pojištění nemovitosti. Stejně tak za klienta kompletně zajišťujeme ocenění nemovitostí, které je většinou realizované přímo bankou, dodal Richter, vedoucí hypotečních služeb Air Bank.

Česká spořitelna nyní v internetovém bankovnictví George umožňuje digitálně namodelovat hypotéku, vypočíst splátky a podat žádost o úvěr (jde i přes webové stránky banky). Dále banka umí digitálně ocenit zastavovanou nemovitost prostřednictvím webového formuláře nebo zaslat zaměstnavateli či jeho účetní webový formulář „Potvrzení o výši příjmu“ (odeslání zpět je opět elektronické).

Přes internetové i mobilním bankovnictví George pak můžete nahrávat dokumenty bance (např. doložit smlouvu o sjednaném pojištění nemovitosti), požádat o změnu dne splácení, změnu účtu pro splácení, změnu výše splátky, avizovat mimořádnou splátku či doplacení nebo zadat příkaz k vyčerpání úvěru. Taky se dá odsud získat potvrzení o zaplacených úrocích u úvěru na bydlení, které předkládají poplatníci, kteří si odečítají úroky od základu daně.

I u Spořky tedy zůstává jediným krokem, kvůli kterému není možné sjednat hypotéku kompletně online, jen podpis zástavní smlouvy kvůli katastru. Mluvčí banky Filip Hrubý ale potvrdil, že banka v současnosti pracuje na tom, aby byl proces sjednání hypotéky plně digitální.

Na tomto místě ještě dodejme, že i tato banka za klienty zajišťuje podání návrhu na vklad do katastr a dokonce za ně uhradí i poplatek na katastru ve výši 2000 Kč. Služba se jmenuje Zajištění podání návrhu na vklad zástavního práva.

Fio banka zatím hypotéky zdigitalizované nemá. Klienti samozřejmě svou žádost mohou nejprve začít řešit s kolegy hypotečními specialisty na dálku, ale sjednání online jakožto elektronický formulář v bankovnictví nyní nemáme, řekl nám mluvčí Jakub Heřmánek s tím, že až bude Fio hypotéky online nabízet, bude řešit i otázku elektronického podpisu žádosti.

Komerční banka nyní umožňuje online podání žádosti, čerpání hypotéky a dokládání dokumentů. V rámci nové éry hypotečních úvěrů (KB+) ale plánuje postupně proces digitalizovat více. Podle Ondřeje Šuchmana, manažera hypoték, se banka zabývá i digitalizací podpisu zástavní smlouvy.

mBank kromě podpisu žádosti na začátku a smlouvy na konci umožňuje vše online. V případě klasického odhadu je navíc potřeba i fyzická návštěva odhadce u zastavované nemovitosti. Pro byty poskytujeme a doporučujeme využít naše on-line ocenění přes Cenovou mapu,doplnila mluvčí Kristýna Dolejšová.

Oberbank neumožňuje sjednat hypotéku online. Vždy je nutná návštěva pobočky. Snažíme se vycházet našim klientům vstříc v rámci rozšířeného poradenství od 8 do 19 hodin po předchozí domluvě, řekla nám mluvčí Monika Heiserová.

Moneta Money Bank naopak umožňuje sjednat novou hypotéku i refinancování online, včetně podpisu sjednání úvěru s bankou. V některých případech (tam, kde nejde nemovitost ocenit modelem) je ale nutný osobní odhad hodnoty nemovitosti, po kterém se však zbytek procesu opět vrací do online režimu.

Raiffeisenbank v současnosti klientům umožňuje dostat se přes nabídku online ke garanci úrokové sazby. Banka plánuje, že dále umožní online i podání žádosti o úvěr. Podpis smlouvy o úvěru s bankou, stejně jako žádost o čerpání, ale můžete podepsat online.

UniCredit Bank nyní hypotéky online nenabízí. Na webu má banka kalkulačku, přes kterou na sebe můžete ve webovém formuláři nechat kontakt pro bankéře.